Karekod (QR Kod) Nedir?

Karekod (QR Kod) Nedir?
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Whatsapp'da paylaş

Karekod için ürünlerin, parçaların bilgilerini ve özelliklerini saklayan, 2 yönlü veri depolayabilen barkod sisteminin devamı niteliğinde kodlardır diyebiliriz. Karekodun içerdiği veriler bir okuyucu aracılığı ile elektronik ortama aktarılır ve böylece zamandan ve iş gücünden tasarruf edilir.

Karekod ve barkod arasındaki fark nedir?

Herkesin bildiği gibi barkod, uzun dikey çizgilerden oluşan, çizgilerin bitiminde bazı rakamlar bulunan bir kod. Barkod sistemi sadece sayısal verileri saklayabiliyor.

Karekod ise sadece sayısal verileri değil, harf ve simgeleri de saklayabiliyor. Dolayısı ile bu konuda barkoddan çok önde diyebiliriz.

Karekod (QR) ne gibi kolaylıklar sağlar?

Karekod günümüzde, ilaç sanayiinden eğitime, medyadan sosyal medyaya, ticaretten sağlığa bir çok sektörde yaygın olarak kullanılıyor. Karekod ile kartvizitinize tüm iletişim bilgilerinizi (telefon, mobil telefon, e-posta adresi, web site, harita) ekleyebilirsiniz. Böylece kartvizitinizden sadece saniyeler içinde sizin bu bilgilerinize kolaylıkla ulaşılabilir. Bir sağlık ürününe kullanım talimatının uzun uzun yazılmasındansa bir karekodla yerleştirebilir. Tüketiciler böylece mobil cihazlarına okuttukları karekod ile anında ürün hakkında tüm detaylı bilgiye ulaşabilir. Bir gazete, yayınladığı haberin altına haberin video görüntülerini karekod ile paylaşabilir. Karekodla birkaç saniyede ulaşacağımız videoyu, normal şartlarda upuzun olan tam içerik URL’sini adres çubuğuna yazarak izlemeyi kimse tercih etmez sanıyoruz. Daha bunun gibi birçok örnek var. Karekodun kullanım kolaylığı saymakla bitmez.

Karekod nasıl kullanılır?

iOS cihazlarınız için App Store, Android cihazlarınız için ise Google Play Store’dan bir QR Reader uygulaması ile akıllı telefonlarınızdan karekod okutabilirsiniz. Create QR Code şeklinde arama yaparak var olan uygulamardan birini indirirseniz de karekod oluşturabilirsiniz.

Blog Kategorileri

Ana Sayfa
Haber (13)
Kampanyalar (12)
Mobil Hayat (507)
Ürün İnceleme (30)