4.5G ile Mobil Hayatımızda Neler Değişecek?

4.5G ile Mobil Hayatımızda Neler Değişecek?
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Whatsapp'da paylaş

Geçtiğimiz günlerde ihalesi gerçekleşen 4.5G konusunda herkes heyecan ve merak dolu. Peki nedir bu 4.5G? 4.5G ile hayatımızda neler değişecek? İnternet paket fiyatlarına etki edecek mi?  İşte 4.5G ile ilgili merak edilenler ve cevapları.

4.5G ne demek?

Türkiye’ye has bir isim tanımlama olan 4.5G, 4G yerine LTE Advanced kullanılacağı için yeni bir isim kazanmış oldu.  LTE Advanced hizmeti dünyada 100’den fazla ülkede ve yaklaşık 250 milyon abone tarafından kullanılıyor. Bu sayının 2017 tarihinde 1 milyara ulaşması bekleniyor. 

Dünyadaki mobil hayat, akıllı telefonların yaygın kullanımı geniş bant teknolojilerinin de sürekli gelişmesini sağlıyor.

4.5G ne kadar hızlı?

4.5G ile cep telefonlarımızdaki internet hızımız 12 kat daha hızlı hale gelecek. Hali hazırda 3G’nin sunmuş olduğu hız saniyede 28Mbps iken 4.5G ile bu hız saniyede 300Mbps olacak. 4.5G ihalesi ile frekanslar da çoğalıyor. Mobil geniş bantta hizmet sunacak olan frekans miktarı şu anki rakamın 5 katına çıkacak. 

Yani zaman zaman film, video izlerken ya da bir indirme işlemi yaparken donan internetimiz artık donmayacak ve internette her şey daha hızlı olacak. 

Görüntülü sohbet uygulamalarını kullanırken çok daha kaliteli görüntülere sahip olacağız. Örneğin; 3G ile indirme süresi 1 saati geçen 8 GB’lık bir filmin indirme hızı 6 dakikaya düşecek. Özellikle, oldukça büyük boyutlu dosyaları bulut depolama sistemlerini kullanarak indirip yüklerken bu durum bir hayli işimize yarayacak.

4.5G ücretleri çok mu yüksek olacak?

Aslına bakılırsa tam tersi olması beklenir. Kullanıcılar internet servisini çok hızlı kullanacakları için kotaları da hızlıca tükenecek. Bu durumda operatörlerin internet kotalarını aynı tarifeler üzerinden arttırmaları beklenebilir. Ancak fiyatlar konusunda şu an net bir bilgi yok. 

4.5G ne zaman kullanılacak?

4.5G için çalışmalara başlayan operatörlerin 1 Nisan 2016 itibari ile hizmet vermeleri bekleniyor. Ayrıca, 4.5G hizmetini 2024 yılına kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine ulaştırmakla yükümlüler.

Blog Kategorileri

Ana Sayfa
Haber (13)
Kampanyalar (12)
Mobil Hayat (507)
Ürün İnceleme (30)